Kimlere Broker Denir?

Broker tanım olarak, ilgili işlemlerin tarafları arasında aracı niteliği taşıyan, başta emlak anlaşmaları olmak üzere birçok ticari işlemi de kolaylaştıran kişilerdir. İşlemlerdeki taraflardan birisi olan müşterilerin istediklerine yönelik satın alım işlemi gerçekleştirir. Broker, bireyler için satın alma işlemi gerçekleştirebildiği gibi; büyük şirketlerle de çalışabilir. Müşteri isteklerine göre hareket eden aracı diğer bir ifade ile Broker; danışmanlık firmaları, bankalar ve yatırım firmaları tarafından sıklıkla istihdam edilmektedir.

Genel itibariyle görev aldıkları sektörler bankacılık ve finans sektörleridir. Uzmanlaşma alanları itibariyle farklı görev ve sorumlulukları bulunan Brokerlar; yatırım, hisse senedi, sigorta ve emtia alanlarında gelişim gösterirler.

Broker Hangi Görev ve Sorumlulukları Üstlenmektedir?

Brokerlar, farklı mesleki sorumluluklara ve görevlere sahiptir. Brokerların genel olarak üstlendikleri görevler ise şu şekildedir:

İşlemlerin tarafları olarak nitelendirebileceğimiz satıcılar ve alıcılar arasındaki ilişkilerin yürütülmesinde rol oynamaktadır.

Taraflardan birisi olan müşterilerin isteklerini göz önünde bulundurarak alım ve satım işlemleri gerçekleştirir.

Müşterilerin yatırımlarına ilişkin portföyün yönetimini üstlenmektedir.

Müşterilerin diğer bir ifade ile alıcıların satın alma düzeylerini belirlemede rol oynar.

Alıcıların alabilecekleri riskin düzeyini de Brokerlar belirlemektedir.

Borsa bünyesinde gerçekleşen veya gerçekleşmesi beklenen durumlar hakkında alıcıların bilgilendirilmesini sağlamaktadır.

Alıcılara tahvil ve hisse senedi alışı ya da satışı konusunda danışmanlık hizmeti sunar.

Taraflardan birisi olarak sayabileceğimiz alıcıların bir başka ifade ile müşterilerin gizliliğine sadık kalmakla yükümlüdür.

Birçok işlemin gerçekleştiği ticaret piyasalarının ve ilgili piyasada gerçekleşen satım alımların analizini yapar.

Broker, tarafları bilgilendirici bir görev üstlenmekle beraber; piyasalarda yaşanan değişimleri ve ilgili değişimlere neden olan itici güçleri anlayabilmek adına finansal anlamda gerçekleşen gelişmeleri yakından takip etmektedir.

Genel görev tanımlarını sıraladığımız Brokerlar birçok kurum ve firma tarafından istihdam edilir. Hem istihdamının fazlalığı hem de önemli mesleki sorumluluklarının varlığı nedeniyle birçok kişi Broker olmak istemektedir.

Broker Olmak İsteyen Kişiler Nasıl Bir Yol İzlemelidir?

Meslek olarak Brokerı tercih edecek kişiler lisans mezunu olmalıdır. Broker olmak isteyen bireylerin üniversite seçiminde lisans tercih etmeleri ve ekonomi tabanlı bölümleri seçmeleri gerekir, üniversitelerde ekonomi tabanlı lisans bölümlerinden birisini bitiren bireyler daha sonra BİST diğer bir ifade ile Borsa İstanbul bünyesinde verilen eğitimlere katılabilirler.

Borsa İstanbul bünyesinde gerçekleştirilen Üye temsilcisi eğitiminin başarı ile tamamlanmasının ardından bireyler sertifika kazanmakta ve Broker olarak görev almaya başlamaktadır. İlgili sertifikayı edinen Brokerlar; emlak ve gayrimenkul sektörü, borsa, sigorta, forex, teknoloji ve ticaret gibi sektörlerde mesleki hayatlarını sürdürür. Sermaye Piyasası Faaliyetleri Düzey 3 Lisansına sahip olan Brokerlar, ilgili piyasalarda iş yapabilmektedir. Düzey 3 Lisansına sahip olmak için sınava girecek kişilerin çalışması gereken bazı konular bulunmaktadır. Bunlar şu şekildedir:

Sermaye Piyasası Araçları 1,

Sermaye Piyasası Araçları 2,

Yatırım Kuruluşları,

Finansal Piyasalar,

Genel Ekonomi,

Temel Finans Matematiği,

Ticaret Hukuku,

Mali Analiz,

Meslek Kuralları,

Finansal Yönetim,

Sermaye Piyasasında Vergilendirme,

Geniş Kapsamlı Sermaye Piyasası Mevzuatı,

Takas, Saklama ve Operasyon İşlemleri.

Türev araçlar ile ilgili de işlem yapmak isteyenler Türev Araçları Lisansını da edinmelidir. İlgili lisansların edinilmesinin ardından birçok sektörde aktif rol alan Brokerlar için deneyim ve bilgi oldukça önemlidir. Broker mesleğini tercih etmek isteyenlerin fazlalığı ile doğru orantılı olarak rekabette artmaktadır

Bu içerik, içeriğin yayınlandığı günkü veriler baz alınarak hazırlanmıştır. İçerikte geçen hedef fiyat tahminleri, uzman ve analist yorumları bu içeriğin yayınlandığı tarihte geçerlidir. Bu tahmin ve yorumlar zaman içinde değişkenlik gösterebilmektedir. Bu sayfada yer alan haberler ve haberlerin içerdiği şirketler hakkındaki bilgiler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Kullanılan hisse işlem görselleri; hisse adı, fiyatı ve grafikleri de dahil temsilidir, yatırım tavsiyesi değildir.