Spekülasyon, piyasa koşullarını değerlendirerek gelecekteki fiyatlara göre risk alıp yatırım yapma işlemidir. Spekülasyon nedir sorusu bu şekilde basitçe cevaplanabilir. Bu durum; spekülatörlerin borsa, döviz ya da yerel para gibi herhangi bir yatırım aracı üzerinde tahmine dayalı işlem yapmasının sonucunda oluşur.

Spekülatör, yapacağı işlemlerde alacağı riskleri bilen ve bunlara göre hareket eden kişilere denir. Spekülasyon yapmak ise kaybetme riskini göze alarak kazanç elde etme yöntemi olarak nitelendirilir. Spekülatör, borsadaki bir hissenin yükseleceğini tahmin ederek kâğıdı düşük fiyattan alıp yüksek fiyattan satar. Bu işlemin sonucunda spekülasyon meydana gelir ve kişi yüksek kazanç elde eder.

Spekülatörler tarafından yapılan tahminlerin sonucunda fiyatlar yükselir ya da düşer. Terim, Türkçe’ye “vurgunculuk” şeklinde çevrilmiş olsa bile bu kapsamın içine girmez. Spekülatörler risk alarak yüksek kazanç elde etmeyi hedeflediği için yasa dışı bir durum söz konusu değildir.

Spekülasyonun Özellikleri Nelerdir?

Spekülasyonun özelliklerine bakıldığında, bu kavramın yüksek risk barındıran bir işlem olduğu görülür. Spekülatörler, yaptıkları tahminlerin sonucunda varlıklarının bir kısmını ya da tamamını kaybedebilir. Öte yandan kişilerin bu işlem sayesinde yüksek kazanç elde etmesi de mümkündür.

Spekülatif hareketler, yüksek getiri potansiyeli taşıyan yatırım araçlarıyla yapılır. Kısa süreli riskli alım satımlardan kazanç elde etmek, spekülatif hareketler sayesinde mümkün olur. Bu yöntemin uygulanması, piyasadaki işlem hacmini artırır ve likidite oranını yükseltir. Bu durum ise yatırımcıların beklentilerinin karşılanmasını sağlar.

Spekülasyon Nasıl Yapılır?

Spekülasyon, kısa vadede düşük fiyatla alınan hissenin tahminler göz önünde bulundurularak belirli bir süre sonra yüksek fiyata satılmasıyla yapılır. Geleceğe yönelik kapsamlı tahminlerde bulunmak için piyasalara hâkim olmak önem arz eder. Bu noktada kişilerin pek çok farklı parametreyi dikkate alması gerekir. Bunların arasında ülkenin ekonomisi, piyasanın durumu ve hissenin geçmiş dönemdeki hareketleri yer alır. Bu işlem, gerçekleştirilmesi kolay olsa da bilgi birikimi gerektirdiği ve risk barındırdığı için piyasalar hakkında deneyimli kişiler tarafından tercih edilir.

Spekülasyon Neden Yapılır?

Spekülasyonun başlıca yapılış amacı, kısa sürede yüksek miktarda kazanç elde etmektir. Öte yandan spekülasyon neden yapılır sorusuna çok daha kapsamlı bir cevap vermek de mümkündür. Özellikle kriz durumlarında uygulanabilecek olan bu yöntem, kişilerin maddi açıdan zarara uğramasını önlemenin yanı sıra kısa bir sürede kâra geçmesini de mümkün hâle getirir. Buna ek olarak kişiler, ülke ekonomisi iyi bir durumdayken de söz konusu yöntemi uygulayarak kazanç elde edebilir.