Virman, sıklıkla bankacılıkta kullanılan bir terimdir. Fransızca kökenli bir kelime olan virman, transfer anlamına gelmektedir. Bir bankanın aynı şubesinde bulunan hesaplarınız arasında para transferi yaptığınızda virman işlemini gerçekleştirmiş olursunuz. Kişinin banka hesabında bulunan parayı ya da mevduatı kendine ait bir diğer hesaba aktarması virman işlemidir.

Virman işlemi basit bir örnekle açıklanabilir. Bir bankada maaş ve tasarruf için ayrı ayrı vadesiz mevduat hesaplarınız olduğunu farz edelim. Maaşınızdan belli bir tutarı mevduat hesabınıza aktardığınızda virman yöntemiyle transfer etmiş olursunuz. Tasarruf birikiminizden bankadaki diğer hesabınıza yapacağınız para transferi de aynı şekilde bu kapsam dâhilindedir.

Aynı banka şubesindeki hesaplar arasında yapılan virman işlemi, EFT ve havaleden farklıdır. Ayrı bankalarda bulunan hesaplar arasında yapılan aktarımlar EFT olarak adlandırılır. Havale ve virman birbirine yakın gibi gözükse de bu ikisi arasında işlem şekli bakımından bir farklılık bulunur. Havale, aynı bankada açılmış farklı kişilere ait hesaplar üzerinden gerçekleştirilir. Virman ise tek bir kişiye ait hesaplar üzerinden gerçekleştirildiği için bu iki transfer yönteminden ayrılır.

Hisse Senedi Virman İşlemi

Bankadaki paranızı diğer hesaplarınıza aktarabileceğiniz gibi bir aracı kurumda bulunan hisse senetlerinizi virman ile bir başkasına gönderebilirsiniz. Bu yöntemi tercih ettiğinizde karşınıza iki farklı seçenek çıkar. Hisse senetlerinizi satıp 2 gün içerisinde hesabınıza geçen parayı yeni bir aracı kuruma aktarabilirsiniz. Bu parayla aynı hisseleri yeni aracı kurum üzerinden satın almanız mümkündür. Ancak transfer işlemi 2 günü bulabileceği için bu zaman zarfında senet fiyatlarının yükselme olasılığı söz konusudur. Bunun yerine cari yatırım virmanı yöntemiyle portföyünüzdeki varlıkları aktardığınızda yükselen hisse fiyatlarından etkilenmemiş olursunuz.

Bankadan bankaya hisse senedi transferi, risksiz bir virman işlemi olarak öne çıkar. Bu yöntem sayesinde hisse senetleri eski kurumdan yenisine doğrudan aktarılır. Böylece maddi kayıp oluşmadan portföyünüzdeki varlıkları başka bir bankaya transfer etmeniz mümkün olur. Virman işlemi ile hızlı, kolay ve kayıpsız bir şekilde hisse senedini başka bankaya aktarma imkânı bulabilirsiniz.

Virman Hesap Nedir? Özellikleri Nelerdir?

Virman hesap, ödeme işlemleri için özel olarak kullanılan bir hizmet sağlayıcısıdır. Bu tür bir hesap yalnızca bankalar aracılığıyla değil aynı zamanda ödeme kurumlarında da açtırılabilir.

Virman hesap; transfer, otomatik ödeme, nakit para yatırma ve çekme gibi işlemleri gerçekleştirmenize olanak sağlar. Üstelik bu hesap sayesinde nakit çek ve ödeme kartı gibi imkânlardan da yararlanılabilir.

Virman hesabı, sadece ödeme işlemleri için kullanılır. Dolayısıyla ödeme hesabında bulunan fonların yatırım ve tasarruf araçlarını finanse etmek için kullanılması mümkün değildir. Ayrıca bu tür bir hesabın çek defteri ile kullanılması da söz konusu değildir.

Virman hesabı, kullanıcıların kartla ödeme ve banka havalesi yapmasını mümkün hâle getirir. Bunun yanı sıra ATM’lerden para da çekilebilir. Virman hesabı, nakit para yatırma ya da banka havalesi yoluyla finanse edilebilmektedir. Birçok kurum, nakit yatırma ve çekme işlemleri için komisyon alır. Virman hesapla alınan ödeme kartlarıyla işlem yapmak ise ücretsizdir.

Borçlu ve alacaklı taraflar karşılıklı basit bir ödeme şekli üzerinde anlaşma sağlayarak virman hesap yönetebilir. Bu hesap türü; nakit çekimleri, ödemeleri, transferleri ve tahsilatları tek bir merkezden yönetme imkânı sunar. Üstelik bu hesabı dilerseniz geleneksel bir bankadan ya da online olarak açabilirsiniz.